top of page
  • Фото автораTaras Pidodvirniy

Фріланс. Впорядкування умов роботи.

Вітаю вас шановні відвідувачі нашого ресурсу.



19 липня 2022 року Верховна рада України, прийняла, у другому читанні та направила на підпис Президенту України Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості", так званий закон про фріланс.


Вказаний закон має встановлювати наступні правила роботи для фрілансерів та їх роботодавців.


По-перше: кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного власника або уповноваженого ним органу не може перевищувати 10 відсотків загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей власник або уповноважений ним орган.

Зазначені обмеження не застосовуються для юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю менше ніж 10 працівників, які можуть укладати не більше одного трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Отже, як бачимо, законодавці встановили "ліміт" на кількість фрілансерів у одного роботодавця.


По-друге, визначено обов'язкові умови які необхідно включати до трудового договору.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом повинен містити, зокрема, інформацію про:

  • спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи;

  • спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або відмовитися від її виконання у випадках, передбачених частиною сьомою цієї статті;

  • інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

Також, типова форма трудового договору з нефіксованим робочим часом повинна бути розроблена та затверджена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин.


По-третє, для роботодавця встановлена відповідальність за порушення норм щодо кількості прийому на роботу фрілансерів. Вітаємо управління Держпраці з новими штрафами та виконанням плану.

Розмір штрафу: у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.


Ну і на останок, вносяться зміні до Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» в частині включення працівників, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом до складу застрахованих осіб, із відповідним обов'язком роботодавця сплачувати страхові внески за таких працівників.


Звернувшись до нас, Ви зможете отримати професійну юридичну консультацію та допомогу юриста за прийнятною ціною та по всій території України.

bottom of page