top of page
  • Фото автораTaras Pidodvirniy

Суд з МФО (мікрофінансовою компанією).

Вітаю вас шановні відвідувачі нашого ресурсу.


На сьогодні, суд про стягнення кредитної заборгованості є одним із найпоширеніших напрямків за допомогою у якому, я отримую звернення від Клієнтів.

До судів подають як банки, так і мікрофінансові (МФО), факторингові компанії.

Підставами для суду з мікрофінансовою компанією є їх звернення до суду у зв'язку із тим, що споживачем не виконуються взяті кредитні зобов'язання.

Суд з факторинговою компанією можливий з тієї ж підстави, що і з мікрофінансовою організацією. Для виникнення у факторингової компанії права для звернення до суду, банк або мікрофінансова компанія повинні відступити право вимоги за борговими зобов'язаннями по кредиту факторингу, який подав на Вас до суду.

У більшості випадків мікрофінансові/факторингові компанії не повідомляють належним чином про факт відступлення, тому, коли на Вас подає до суду невідома для Вас компанія, це може виявитися сюрпризом.

Чи подає мікрофінансова компанія (МФО) до суду, в обов'язковому порядку?

На це питання, ніхто не зможе дати однозначної відповіді. Зазначу лише, що не варто вірити думці, що мікрофінансові компанії (МФО) взагалі не звертаються із позовними заявами до суду, тим паче після скасування можливості звертатись за вчиненням виконавчого напису.

Скасування можливості вчиняти виконавчі написи на непосвідчених нотаріально договорах, навпаки, може призвести до збільшення позовних заяв про стягнення заборгованості за кредитивними договорами від мікрофінансових компаній (МФО).

При цьому звернутися до суду за стягненням кредиту або онлайн-займу можуть не лише мікрофінансові компанії (МФО), а й факторингові компанії, яким первинний кредитор продав борг.

Чому мікрофінансові компанії (МФО) не поспішають подавати до суду? А тому, що цей шлях стягнення боргів доволі складний виходячи із наступного:

  • після звернення до суду мікрофінансова компанія (МФО) повинна зупинити нарахування відсотків, неустойки;

  • розгляд позовної заяви в суді - процес доволі тривалий, та не гарантує (як, наприклад виконавчий напис нотаріусу) стягнення заявленої суми заборгованості в повному обсязі;

Що робити, якщо мікрофінансова або факторингова компанія подала до суду по кредиту?

По-перше, відкинути всі хвилювання (це не страшно) та з "тверезою головою" підійти до розв'язання цієї проблеми;

По-друге, скористатися правовою допомогою кваліфікованого юриста, у якого судові справи за кредитами є основним видом професійної діяльності;

По-третє, важливо діяти досить швидко, оскільки процесуальні строки суворо регламентовані.

У разі Вашого звернення за юридичною допомогою, треба врахувати, що юристу необхідно мати достатньо часу на аналіз позовної заяви від мікрофінансової компанії, так і час на підготовку відзову на позов та інших необхідних процесуальних документів.

Чим я можу бути Вам корисний?

Судові спори щодо кредитів із мікрофінансовими (МФО) або факторинговими компаніями є моєю основною спеціалізацію.

В результаті своєчасно звернення за наданням правової допомоги, Ви можете розраховувати на наступні результати:

вимоги мікрофінансової (МФО) або факторингової компанії можуть бути визнані необґрунтованими, у зв'язку із чим, Ви отримаєте рішення суду, яким у задоволенні позовних вимог мікрофінансової (МФО) або факторингової компанії буде відмовлено в повному обсязі;

вимоги мікрофінансової (МФО) або факторингової компанії будуть оскаржені, в результаті чого, заявлена мікрофінансовою (МФО) або факторинговою компанією сума може істотно зменшитись.

Мікрофінансова (МФО) або факторингова компанія подала на Вас до суду? Звертайтеся прямо зараз для первинної консультації! Я обов'язково вам допоможу! Суд з мікрофінансовою компанією (МФО), за ініціативи самої мікрофінансової компанії (МФО) – це не єдине питання, яке цікавить боржників мікрофінансової компанії (МФО). Іноді клієнти мікрофінансових компаній (МФО) самі планують звернутися до суду із позовною заявою.

Каталізатором наміру подати позовну заяву на до суду щодо мікрофінансової компанії (МФО) часто виступають, як непомірні відсотки та штрафні санкції які нараховуються мікрофінансовою компанією (МФО), так і незаконні методи мікрофінансових компаній (МФО) направлені на вимагання погашення заборгованості (постійні дзвінки, образливі смс, порно-колажі та інше).

Як вбачається з аналізу судової практики, суди не дуже пристають на бік позичальника, коли останній звертається із позовною заявою до мікрофінансової компанії (МФО). Основною підставою для відмови у задоволенні позову до мікрофінансової компанії (МФО) є нерозуміння такого роду правовідносин зі сторони позичальника, й відповідно невірно заявлені позовні вимоги.

Багато хто вважає, що якщо кредитний договір укладено онлайн, а замість підпису Ви його підписали шляхом введення коду отриманого в СМС-повідомленні, то такий договір автоматично є неукладеним, та вартує лише звернутись до суду, із позовною заявою про визнання кредитного договору неукладеним, суд неодмінно задовольнить цю вимогу.

Проте, це не так. Чинним законодавством передбачено, що договір укладений в електронному вигляді є правочином укладеним у письмовій формі, а підписати такий договір можливо не лише за допомогою електронного цифрового підпису, а й за допомогою одноразового електронного ідентифікатору. Більш того, Верховний суд встановив, що таким електронним ідентифікатором може бути комбінація цифр і букв, або тільки цифр, або тільки літер, яку отримує заявник за допомогою електронної пошти у вигляді пароля, іноді в парі «логін-пароль», або смс-коду, надісланого на телефон, або іншим способом.


Якими ж можуть бути підстави для звернення до суду щодо кредитного договору укладеного із мікрофінансовою компанією (МФО)?

Такими підставами є недотримання мікрофінансовими компаніями (МФО) вимог Закону України "Про захист прав споживачів" та Закону України "Про споживче кредитування".

Для прикладу, мікрофінансова компанія (МФО), у кредитному договорі, передбачила пункт щодо "нарахування процентів за кожний день користування кредитними коштами до дня повного погашення заборгованості (включно з цим днем)".

Такий пункт кредитного договору прямо суперечить вимогам Закону України "Про захист прав споживачів" оскільки встановлює вимоги про сплату споживачем непропорційно великої суми компенсації (понад п`ятдесят відсотків вартості продукції) у разі невиконання ним зобов`язань за кредитним договором. Як свідчить остання судова практика, суди визнають такі пункти договору недійсними, тим самим звільняючи позичальника від обов'язку сплачувати на користь мікрофінансової компанії (МФО) відсотки понад строк дії кредитного договору (приклади судових справ № 201/9188/21, № 536/444/21).

Або, Вами було укладено кредитний договір із мікрофінансовою компанією (МФО), наприклад, у квітні місяці 2020 року. При укладенні договору, кредитодавцем було встановлено пільгова відсоткова ставка. В той же час, у випадку несвоєчасної сплати за кредитним договором, кредитор змінює відсоткову ставку на загальну.

Мало хто із позичальників звертає на це увагу та знає, що відповідно до Закону України "Про споживче кредитування" на період дії в Україні карантинних обмежень, кредитору заборонено збільшувати відсоткову ставку у зв'язку із невиконанням позичальником свого зобов'язання по погашенню кредиту. Це лише декілька прикладів, які свідчать про те що пересічному позичальнику не вартує самостійно займатись судами з мікрофінансовими компаніями (МФО), а є сенс звернутись до кредитного юриста.

Звернувшись до нас, Ви зможете отримати професійну консультацію та допомогу юриста у кредитних спорах за прийнятною ціною та по всій території України.





bottom of page