top of page
  • Фото автораTaras Pidodvirniy

Аліменти. Визначення розміру аліментів. Порядок стягнення аліментів

Вітаю вас шановні відвідувачі нашого ресурсу.


Сьогодні пропоную вам розібратись, що таке аліменти, як їх нараховують, та що необхідно зробити для стягнення аліментів.


І так, аліменти це обов'язок утримання у визначених законом випадках одним членом сім'ї інших, які потребують цього. Проводяться або за згодою, або в судовому порядку. При розлученнях кошти виплачуються на утримання дітей.

Як бачимо, аліменти можна сплачувати або добровільно, або "примусово", після звернення однієї із сторін до суду.

Як передбачено Сімейним кодексом України, добровільно, аліменти, можна сплачувати двома шляхами:

  1. Один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.

  2. Батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.


Якщо, із добровільною сплатою все більш менш зрозуміло, то із зверненням до суду все дещо складніше.

По-перше, пропоную визначитись із тим, яким чином розраховується розмір аліментів, при зверненні до суд.

Так, розмір аліментів може бути визначений у твердій грошовій сумі або у відсотках від доходу платника.

Статтею 184 Сімейного кодексу передбачено наступний розмір аліментів у твердій грошовій сумі - 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Розмір прожиткового мінімуму для дитини віком до 6 років:

  • з 1 січня 2022 року - 2100 гривень,

  • з 1 липня - 2201 гривень,

  • з 1 грудня - 2272 гривні;

віком від 6 до 18 років:

  • з 1 січня 2022 року - 2618 гривень,

  • з 1 липня - 2744 гривень,

  • з 1 грудня - 2833 гривень.

Якщо ж Ви вирішили отримувати аліменти у відсотковому еквіваленті від доходу одного із батьків, то чинним законодавством встановлені наступні розміри аліментів:

  • на одну дитину - однієї чверті,

  • на двох дітей - однієї третини,

  • на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

При визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.


Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

При визначені розміру аліментів ураховуються такі доходи платника аліментів як: основна заробітна плата, усі види доплат і надбавок до заробітної плати, премії та винагороди, пенсії, стипендії, допомоги по безробіттю, дивіденди та інші доходи, визначені в Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146.

Дохід від продажу нерухомого майна не повинен враховуватись під час визначення розміру аліментів таку позицію висловив Верховний Суд у Постанові від 25 січня 2021 року у справі № 758/10761/13-ц (провадження № 61-19815сво19).


Також, чинним законодавством надано два варіанти для звернення до суду.

Перший, "спрощений" варіант - це отримання судового наказу про стягнення аліментів на підставі ст. 164 ЦПКУ. Вказаною статтею передбачено наступне: судовий наказ може бути видано, якщо: заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;

заявлено вимогу про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

Чому цей порядок спрощений? А тому, що ви позбавляєтесь судової тяганини.

Як передбачено чинним процесуальним законодавством, суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п’яти днів з дня її надходження та розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.

До того ж, оскаржити в апеляційному порядку судовий наказ не можливо.

Якщо платник аліментів не погоджується із розміром призначених аліментів боржник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів.

Другий, більш тривалий варіант, це звернення із позовною заявою про стягнення аліментів до суду.

В цьому випадку, терміні розгляду справи будуть залежати від "супротиву" Вашого опонента.


Звернувшись до нас, Ви зможете отримати професійну консультацію та допомогу юриста у сімейних справах за прийнятною ціною та по всій території України.

bottom of page