top of page
  • Фото автораTaras Pidodvirniy

Кредит після розлучення. Хто сплачує?

Оновлено: 10 трав. 2023 р.

Вітаю вас шановні відвідувачі нашого ресурсу.


Сімейним кодексом України передбачено, що нажите в момент перебування подружжя у шлюбі майно стає спільною сумісною власністю дружини та чоловіка навіть у тих випадках, коли хтось із них з поважних причин не мав власних доходів.

Отже, майно, яке було нажито дружиною і чоловіком в період їх шлюбного союзу.

Цікавим в такому випадку залишається питання - чи ділиться кредит при розлученні?


Відповідно до частини 3 статті 61 СК України у разі коли хтось із подружжя уклав угоду саме в інтересах сім'ї, то тоді капітал та інше майно, що було отримано на підставі такої угоди стає об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Отже, кредит при розлученні подружжя ділиться у разі:

  1. Коли кошти за кредитним договором були взяті чоловіком або дружиною саме в період перебування в шлюбі.

  2. Коли кредит був взятий одним з подружжя саме на користь сім'ї.

  3. Коли кошти взяті в кредит були використані саме на сімейні потреби, а не на особисті потреби одного з подружжя.

Аналізуючи першу з трьох вищезазначених складових, які дозволяють розділити кредит між подружжям після розірвання шлюбу слід сказати, що в разі, коли боргове зобов'язання з'явилося в дружини або чоловіка до укладення шлюбу або було успадковано або взяте під час шлюбу, але за власним бажанням без урахування думки дружини - то такий кредит при розлученні подружжя не діляться і виплачувати його доведеться особі, яка його взяла.

По питанню - чи діляться борги по кредитах при розлученні, потрібно зауважити, що в переважній більшості випадків, коли банки видають кредити на великі суми фізичним особам, які складаються в шлюбному союзі (більшість це на покупку майна), то такі кредити або оформляються на обох з подружжя, кожен з яких стає співпозичальником, або інший з подружжя бере на себе обов'язки поручителя.

Тобто це є фактом того, що чоловік і дружина повідомлені про те, що хтось із них взяв кредит і дав свою згоду на цю угоду. Це дає банкам гарантію, що взятий кредит в шлюбі після розлучення сімейної пари буде виплачений, оскільки чоловік і дружина несуть солідарну відповідальність і в майбутньому у одного з колишнього подружжя, не буде підстав для оскарження дій іншого.

Якщо з вищевказаним прикладом з банками більш-менш все ясно, то в разі, якщо гроші взяті в борг за договором позики в МФО - не так все просто, і судова практика тут не однакова.


Погашення кредиту після розлучення - це дуже актуальна тема на сьогоднішній день, але судова практика по цій темі дуже різна. Так, наприклад:


Постанова Верховного Суду від 02.04.2020 у справі №638 / 17330/16-ц суть якого полягає в наступному: перебуваючи в шлюбі дружина взяла за договором позики гроші на придбання квартири під розписку. Чоловік на цю угоду свою згоду підтвердив нотаріально. Через деякий час подружжя розлучилося і майно в судовому порядку поділили порівну, але борг за дружиною так і залишився. Після того, як позика була погашена колишньою дружиною, вона звернулася до суду з позовом про визнання боргу колишнього подружжя загальним боргом, стягнення в порядку зворотної вимоги (регресу) частини грошових коштів з колишнього чоловіка. Судом було встановлено, що гроші були взяті в борг на користь сім'ї і витрачені на житло для родини. Також встановлено, що після розділу майна колишніх чоловіка і дружини і визначення часток у спільній сумісній власності, позивачка все ж сама цілком погасила борг перед кредитором і таким чином виконала зобов'язання обох співвласників придбаного за позикові кошти вдома - вона має повне право на відшкодування половини сплачених нею грошових коштів.

Однак є зворотна ситуація, яку можна побачити в постанові Верховного Суду від 30.01.2019 у справі № 372/1 558/16-ц. Фабула справи схожа на вищевказану, але в цій справі не було нотаріальної угоди одного з подружжя на позику деякої суми на покупку майна, але була розписка, яка підтверджувала, що позика, взята в момент шлюбного союзу. У судовому рішенні суд вказав, що наявна в матеріалах справи розписка не дає підстав для висновку, що договір позики укладено в інтересах сім'ї, а отримані в борг грошові кошти витрачені в інтересах сім'ї, оскільки доказів про надання дружиною згоди на укладення договору позики, як і доказів про те, що вона знала про існування такого договору і про придбання спірних будинку і земельної ділянки за отримані в борг по розписці грошові кошти, не надано.


Третій приклад постанови ВС / КГС у справі у №133 / 3928/14-ц від 27.11.2019 взагалі суперечить вищезазначеним рішенням. Суд звертає увагу, що для укладення договору позики (за яким позичальником виступає один з подружжя) отримання згоди другого з подружжя не потрібно, оскільки ця угода не стосується спільного майна подружжя. До того, як кредитор надасть кошти позичальникові (дружині або чоловіку) у останнього не виникає права власності на це майно, воно виникає тільки після отримання грошових коштів. Таким чином, той з подружжя, хто укладає договір позики (займає кошти), розпоряджається спільним майном подружжя, він стає учасником зобов'язальних правовідносин.

Чи зобов'язана дружина платити борги чоловіка після розлучення і навпаки залежить, як бачимо від того, чи були взяті в кредит гроші в момент шлюбу, в інтересах сім'ї і витрачені на сім'ю і від ряду інших причин, включаючи, звичайно, і бачення судом ситуації, так як практика по цих спорах зовсім різна і це не дає можливості зробити якийсь один висновок - як же правильно повинні ділитися подружні борги після їхнього розлучення.


Звернувшись до нас, Ви зможете отримати професійну юридичну консультацію та допомогу адвоката за прийнятною ціною та по всій території України.


bottom of page