top of page
  • Фото автораTaras Pidodvirniy

Порядок стягнення заборгованості по аліментам. Деякі поради по стягненню заборгованості

Вітаю вас шановні відвідувачі нашого ресурсу.


Пропоную Вам ознайомитись із інформацією щодо порядку нарахування та стягнення заборгованості по аліментам, та визначенню розміру пені, яка підлягає стягненню у випадку несплати аліментів. Відповідно до ст. 196 Сімейного кодексу України: у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

У постанові КЦС ВС від 20.07.2020 по справі № 362/4462/16 Верховний суд дійшов наступного висновку: пеня за заборгованість зі сплати аліментів нараховується на весь розмір несплачених у відповідному місяці аліментів за кожний день прострочення її сплати, а її нарахування не обмежується тільки тим місяцем, в якому не проводилося стягнення. Розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов'язання не включається до строку заборгованості) та помножити на один відсоток.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 19 січня 2022 року у справі № 711/679/21 зазначив наступне: Колегія суддів, з урахуванням принципу розумності, вважає, що оскільки пеня є змінною величиною, основою для обчислення якої є саме заборгованість за аліментами за певний місяць, то формулювання "не більше 100 відсотків заборгованості" означає, що розмір пені не повинен перевищувати розмір заборгованості, на яку вона нараховується. У разі, якщо позивач, з урахуванням принципу диспозитивності пред'явив позов про стягнення пені за декілька місяців, то розмір пені за ці місяці не повинен перевищувати сукупний розмір заборгованості, на яку вона нараховується.

Отже загальна сума пені за несплату або несвоєчасну сплату аліментів має розраховуватися за формулою:


p = (A1 х 1% х Q1) + (A2 х 1% х Q2) + ……. (An х 1% х Qn), де: p - загальна сума пені за несплату або прострочення сплати аліментів, обраховується позивачем на момент подачі позову; A1 - нарахована сума аліментів за перший місяць; Q1 - кількість днів прострочення сплати суми аліментів за перший місяць; A2 - нарахована сума аліментів за другий місяць; Q2 - кількість днів прострочення сплати аліментів за другий місяць; An - нарахована сума аліментів за останній місяць перед подачею позову; Qn - кількість днів прострочення сплати аліментів за останній місяць.

Пеня за заборгованість по сплаті аліментів нараховується на всю суму несплачених аліментів за кожний день прострочення її сплати, а її нарахування не обмежується тільки тим місяцем, в якому не проводилося стягнення. Для прикладу: Період (включно): 01.03.2022 - 11.06.2022

Кількість днів прострочення: 103 дні. Сума, на яку нараховується пеня: 2500,00 грн.

Розрахунок:2 500,00 (сума аліментів) × 1% × 103 (кількість днів прострочення) = 2 575,00 грн. Розмір пені, але не більше 100 відсотків заборгованості: 2 500,00 грн.


Отже, ми визначились яким чином нам розрахувати заборгованість за аліментами та пеню, яка нараховується зі їх не сплату/несвоєчасну сплату. Тепер виникає питання, яким чином стягнути з боржника ці кошти?

Для стягнення заборгованості необхідно звернутись до суду, що здійснює розгляд цивільних справ. Відповідно до ст. 28 ЦПКУ: позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Отже, Ви маєте можливість звернутись до суду за своїм місцем проживання, а не розшукувати де проживає боржник.

Тепер, декілька порад, як вірно організувати стягнення заборгованості зі сплати аліментів.

  1. Отримуєте у виконавчій службі по Вашій заяві дві довідки виконавця: про заборгованість та про помісячну заборгованість, а також повну інформацію про хід виконавчого провадження.

  2. На основі довідки про борг - готуєте та подаєте заяву до поліції про злісне ухилення від сплати аліментів, тобто притягнення і до адміністративної відповідальності та і кримінальної відповідальності.

  3. На підставі довідки про помісячну заборгованість розраховується пеня та готується і подається позовна заява до суду про стягнення пені. По рішенню суду ця сума додається до загального боргу.

  4. На основі інформації про хід виконавчого провадження проводите аналіз матеріалів та у разі виявлення недоліків (можливо ненакладені штрафи, відсутність заборони виїзду за кордон, відсутність обмежень у праві керування транспортними засобами тощо) варто оскаржити його бездіяльність до його безпосереднього керівника або в судовому порядку.

  5. Самостійно, через спільних знайомих, інші можливості, отримати інформацію про неофіційне працевлаштування боржника, відповідно здійснювати тиск на роботодавця.

  6. Також самостійно з'ясовувати інформацію про наявність у боржника майна та інших активів. Далі, повідомляєте про виявлене майно виконавця. Виконавці не завжди в повному обсязі роблять цю перевірки, та і регулярність такої перевірки не завжди відповідає вимогам чинного законодавства.

Звернувшись до нас, Ви зможете отримати професійну консультацію та допомогу юриста у сімейних справах за прийнятною ціною та по всій території України.


bottom of page