top of page
  • Фото автораTaras Pidodvirniy

Банківська комісія за обслуговування кредиту. Чи законна? Якщо ні, то як повернути переплату?

Вітаю Вас, шановні відвідувачі нашого ресурсу.


Сьогодні, пропоную вам, поговорити про так звану банківську комісію за обслуговування кредиту. Законність нарахування та стягнення комісії за обслуговування кредиту, і про те, чи можна, звернувшись за юридичними послугами до кредитного юриста позбутися від неї, а то й повернути кошти.


І так, комісія за обслуговування кредиту - найчастіше, це сплата відповідно до умов кредитного договору, щомісячної суми банку, за надання останнім інформації про кредит (сума залишку тіла кредиту, нарахованих відсотків, смс-інформування про суму щомісячного платежу, про зарахування оплати кредиту тощо) .

Як показує практика, комісія за обслуговування кредиту значно перевищує розмір відсотків, що нараховуються банком за кредитом.

Наприклад, із моїх останніх справ. Ідея-Банк, у кредитному договорі, встановив комісію за обслуговування кредиту у розмірі – 867,00 грн, щомісяця, тоді як відсотки за кредитом становили лише 279,00 грн, щомісяця.

Як бачимо, комісія за обслуговування кредиту, встановлена ​​банком, практично втричі більша, ніж відсотки за кредитом.

Такі комісії, в кредитних договорах, встановлюють багато банків, наприклад: Ідея-Банк, Альфа-Банк, ПУМБ, ФорвардБанк, та багато інших.


Ось ми з'ясували, що таке комісія за обслуговування кредиту. Тепер пропоную поговорити про законність нарахування такої комісії.


У цьому нам допоможуть Закон України "Про споживче кредитування" та аналіз судової практики щодо такої категорії справ.

Відповідно до ст.11 Закону України "Про споживче кредитування": "Після укладення договору про споживчий кредит кредитодавець на вимогу споживача, але не частіше одного разу на місяць, у порядку та на умовах, передбачених договором про споживчий кредит, безоплатно повідомляє йому інформацію про поточний розмір його заборгованості , розмір суми кредиту, поверненої кредитодавцю, надає витяг з рахунку/рахунків (за їх наявності) щодо погашення заборгованості, зокрема інформацію про платежі за цим договором, які сплачені, які належить сплатити, дати сплати або періоди в часі та умови сплати таких сум (за можливості зазначення таких умов у виписці), а також іншу інформацію, надання якої передбачено цим Законом, іншими актами законодавства, а також договором споживчого кредиту."

Як бачимо, чинним законодавством чітко зазначено, що інформація про поточний розмір кредитної заборгованості, розмір суми кредиту, поверненої кредитодавцю, надає витяг з рахунку/рахунків (за їх наявності) щодо погашення заборгованості, зокрема інформацію про платежі за цим договором, які сплачені, які належить сплатити, дати сплати або періоди в часі та умови сплати таких сум (за можливості вказування таких умов у виписці), а також іншу інформацію, надання якої передбачено цим Законом, іншими актами законодавства, а також договором про споживчий кредит надається позичальнику - безкоштовно.

Цю ж позицію підтримує і судова практика у кредитних справах, наприклад, у ухвалі Верховного суду у справі № 583/3343/19 та у справі № 766/8096/20.


Тепер розберемо, що робити позичальнику, якщо у нього, у кредитному договорі, передбачено нарахування комісії за обслуговування кредиту та позичальник її справно сплачував?

У цьому випадку позичальник, має всі підстави для звернення з позовною заявою до суду, в якому треба просити суд про "визнання окремих пунктів договору недійсними" та "зобов'язати банк зарахувати комісію за обслуговування кредиту в тіло кредит" або "стягнути на користь позичальника переплату" за кредитним договором.

Звернувшись до юриста Тараса Підодвірного, за первинною юридичною консультацією, Ви дізнаєтесь, чи є у Вас підстави для подання позову до суду, яка перспектива у цій справі. А довіривши юристу Тарасу Підодвірному ведення такої справи, Ви отримаєте необхідний результат.

Адже при підготовці позовної заяви буде використано лише актуальну судову практику з кредитних спорів та необхідну аргументацію з посиланням на чинне законодавство.



Звернувшись до нас, Ви зможете отримати професійну консультацію та допомогу юриста за прийнятною ціною та по всій території України.

bottom of page