top of page
  • Фото автораTaras Pidodvirniy

Війна це форс-мажор? Судова практика з питань своєчасного виконання зобов'язань.

Вітаю вас шановні відвідувачі нашого ресурсу.


З початку воєнної агресії росії, мені доводиться часто чути наступний тезис від позичальників: "Війна це форс-мажор, отже мікрофінансові компанії/банки не мають права вимагати погашення кредитної заборгованості та нараховувати відсотки".


Давайте з вами розбиратись, так це чи ні.


28 лютого ТПП повідомила, що на підставі ст.ст. 14, 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.1997 № 671/97-ВР та інших документів вона засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) – військову агресію російської федерації проти України, що стало підставою для введення воєнного стану із 05:30 ранку 24.02.2022 строком на 30 діб відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Для засвідчення форс-мажорних обставин ТПП підтверджує, що зазначені обставини з 24.02.2022 до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності.


Відповідно до ст. 617 ЦК України: Особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Отже, поки що, все доволі "радісно" для боржника, але..коли справа доходить до судового розгляду виникають певні складнощі.

По-перше, Верховний Суд, у постанові від 30.11.2021 у справі № 913/785/17 Верховний Суд зазначає: «Форс-мажорні обставини не мають преюдиційного характеру, і при їх виникненні сторона, яка посилається на них як на підставу неможливості виконання зобов’язання, повинна довести наявність таких обставин не тільки самих по собі, але й те, що ці обставини були форс-мажорними саме для цього конкретного випадку виконання господарського зобов’язання.».

Крім того, у постанові Верховного Суду від 25.01.2022 у справі № 904/3886/21 визначено, що «…належним підтвердженням існування форс-мажорних обставин (доказом існування обставин непереборної сили, які звільняють сторону від відповідальності за невиконання умов договору) є відповідний сертифікат».

Насправді така позиція суду є доволі логічною, оскільки лист ТПП від 28.02.2022 засвідчує лише наявність воєнного стану як форс-мажору в цілому, однак це не означає, що він стане непереборною обставиною для кожного.

Сертифікат, який видається ТПП України або регіональною ТПП за особистою заявою сторони, засвідчує не лише наявність форс-мажорної обставини, а і її вплив на конкретне зобов’язання, що унеможливлює його виконання у термін, передбачений відповідним договором, контрактом, угодою. Саме тому, за можливості, зазначений сертифікат краще отримати.

По-друге: треба враховувати який порядок повідомлення про настання саме для вас форс-мажорних обстави передбачено вашим кредитним договором і суворо його дотримуватись.

У справі від 28.07.2022 № 927/331/22 судом зазначено наступне: посилання відповідача на те, що введення воєнного стану на території України є форс-мажорними обставинами та є підставою для звільнення від відповідальності за порушення умов договору, не беруться судом до уваги, оскільки сторони у договорі чітко визначили порядок та строки повідомлення контрагента про настання форс-мажорних обставин. Доказів направлення відповідачем позивачу листа з повідомленням про настання форс-мажорних обставин у строк, передбачений у договорі, відповідач не надав.

По-третє: форс-мажор не має зворотної сили.

Господарський суд Полтавської області у справі №917/358/22 задовольнив позов, незважаючи на те, що відповідач посилався на лист ТПП щодо форс-мажору. Проте підставою для задоволення позову стало те, що зобов’язання по сплаті боргу виникло до 24.02.2022. Аналогічне рішення зі схожою фабулою було прийнято цим же судом у справі №917/461/22, адже боргові зобов’язання виникли ще у серпні 2021 року.

Отже, якщо ваша кредитна заборгованість виникла до моменту введення воєнного стану, використовувати його як підставі для звільнення від відповідальності за несвоєчасне виконання зобов'язань не має законних підстав.


Підсумовуючи можна дійти висновку, що із введенням в країни воєнного стану обов'язок своєчасно виконувати свої зобов'язання скасовано не було, як і не було позбавлено, кредитодавця, права на нарахування відсотків відповідно до умов кредитного договору (за винятком відсотків, що нараховуються відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦКУ).


Звернувшись до нас, Ви зможете отримати професійну юридичну консультацію та допомогу юриста за прийнятною ціною та по всій території України.


bottom of page