top of page
  • Фото автораTaras Pidodvirniy

Нарахування мікрофінансовою організацією відсотків. Чи є законно визначена межа?

Вітаю Вас, шановні відвідувачі нашого ресурсу.


Останнім часом, зіткнувся, з таки, повальними питаннями, які виникають у позичальників, через внесення змін до ЗУ «Про споживче кредитування».

Основне питання виглядає так: «Так скільки ж відсотків має право нараховувати кредитор

Щоб розібратися в цьому питанні, давайте ознайомимося з витягом із зазначених змін.

Так, змінами передбачено наступне: «Сукупна сума неустойки (штраф, пеня) та інших платежів, що підлягають сплаті споживачем за порушення виконання його зобов'язань на підставі договору про споживчий кредит, загальний розмір кредиту за яким не перевищує розмір однієї мінімальної заробітної плати, не може перевищувати розміру підвійної суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін».

Давайте її розбирати на «складники»:

Ці зміни стосуються лише кредитів, сума яких не перевищує однієї мінімальної заробітної плати.

Ці зміни стосуються виключно неустойки (пеня, штрафи) та інших платежів, які позичальник повинен сплатити при порушенні своїх зобов'язань. «При порушенні своїх зобов'язань» це і є ключовою частиною визначення того, впливають ці зміни на відсотки, нараховані кредитором користування кредиту протягом терміну дії кредитного договору чи ні.

Так ось, як ми бачимо, обмеження в 200% від тіла кредиту, поширюється виключно на неустойку та інші види нарахувань (у тому числі й відсотки) які кредитор, у праві нараховувати, лише у разі порушення вами зобов'язань за договором.

Нарахування ж відсотків за використання кредитних коштів, без порушення умов кредитного договору, так і залишилося, не врегульованим.

Інакше кажучи, всіма улюблені мікрофінансові компанії (МФО), мають право самостійно вибирати прийнятну для себе відсоткову ставку, що буде діяти протягом терміну кредитного договору, за умови, що ви не порушуєте свої зобов'язання.

Це може бути як 1 відсоток на день, так і 100 відсотків.


Звернувшись до нас, Ви зможете отримати професійну юридичну консультацію та допомогу юриста за прийнятною ціною та по всій території України.

bottom of page